Zowel klimaatactivisten als klimaatsceptici bedienen zich van religieuze termen, concepten en beelden om elkaar en de wereld van het eigen gelijk te overtuigen. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van de NWO-projectgroep ‘Religie en Klimaatverandering’ aan de Tilburg School of Catholic Theology (TST). Vier onderzoekers doen drie jaar onderzoek naar vocabularia op sociale media. Op 7 juni 2024 worden de resultaten gepresenteerd op Tilburg University tijdens een nationaal symposium getiteld ‘Religie en Klimaatverandering in Nederland’.

Dr. Ömer F. Gürlesin stelt in ‘Geloven in tijden van stijgende zeeën: Big Data Onderzoek naar Religieus Taalgebruik op Twitter/X’, de rol van religieus taalgebruik op digitale platforms in het debat over klimaatverandering centraal. Hij richt zich op de analyse van sociale media-accounts van milieuorganisaties en de berichten van individuele gebruikers. Gürlesin besteedt daarbij met name aandacht aan de impact van religieuze vocabulaire op hoe het publiek klimaatverandering ziet en benadert, en verkent op die manier de raakvlakken tussen geloof, wetenschap en klimaatactivisme. Door gebruik te maken van geavanceerde datamining technieken en van zijn expertise in de sociologie van religie, biedt Gürlesin zo een nieuw perspectief op de dynamische interactie tussen religie en klimaatdiscours.

Lees op de site van Tilburg University over de thema’s van de andere onderzoekers. En bekijk de info over het symposium, met een panelgesprek waarin deelnemers uit de wetenschap (Lisa Doeland), media (Stijn Fens), kerk (Mgr. Gerard De Korte) en politiek (Marianne Thieme) hun perspectief op het onderwerp geven en met elkaar in gesprek gaan.

 

 

 

 

 

Deel via: