Hernieuwbare brandstof produceren, op basis van licht en lucht? Het kan met de unieke waterstoftechnologie ontwikkeld aan KU Leuven. Dat is de voorbije jaren uitvoerig aangetoond door de integratie van die technologie in een waterstofpaneel. Toen de innovatie voldoende ontwikkeld was, werd Solhyd opgericht, een KU Leuven-spin-off die het potentieel ervan wil aantonen in marktgerichte (piloot)projecten. Een consortium van investeerders engageert zich om de komende jaren tot 6 miljoen euro in het bedrijf te steken.
Waterstof zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige energie-mix bij de overgang naar een CO2-neutrale samenleving. Indien gemaakt van groene stroom, is het een hernieuwbare bron van energie (‘groene waterstof’), die je bovendien eenvoudig kan opslaan en transporteren. Alleen: groene elektriciteit is schaars en nog duur, waardoor de productie van waterstof vandaag vooral gebeurt op basis van aardgas (‘grijze waterstof’).
Daarom vonden Jan Rongé en Tom Bosserez – tot voor kort KU Leuven-onderzoekers – een alternatief uit, onder begeleiding van professor Johan Martens van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse. Dat alternatief noemen ze ‘gouden waterstof’
“Dat is waterstof rechtstreeks gemaakt uit licht en lucht”, vertelt Jan Rongé. “We ontwikkelden een unieke gepatenteerde technologie die met behulp van zonlicht, de waterdamp in onze buitenlucht via een membraan opsplitst in waterstofgas en zuurstofgas. Met onze technologie, die we opgebouwd hebben als een waterstofpaneel, kan je dus eender waar hernieuwbare brandstof produceren. Op elke schaal, zonder dat je elektriciteit van het net nodig hebt en zonder zeldzame of schadelijke materialen te gebruiken. Ze vormt een noodzakelijke aanvulling op elektrolysers, die grote hoeveelheden groene stroom, zeldzame metalen én vloeibaar water vereisen.“
Het waterstofpaneel is even groot als een zonnepaneel en maakt waterstof aan zodra het buiten staat.
Lees het hele artikel op de site van de KU Leuven.