Loes Keijsers, hoogleraar pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is de winnaar van de Dr. Hendrik Muller Prijs 2023. Keijsers gebruikt smartphones en serious games om inzicht te krijgen in het leven van individuele pubers. Zo wil ze betere theorieën en uiteindelijk effectievere methoden ontwikkelen om mentale problemen bij toekomstige generaties tegen te gaan.
Hoe kunnen ouders hun opgroeiende kinderen begeleiden tot evenwichtige, veerkrachtige volwassenen? Op die vraag is geen eenduidig antwoord. Pedagogiek heeft vastgesteld dat grenzen stellen, steun bieden en het bevorderen van autonomie kernelementen zijn van een goede opvoeding, maar niet álle pubers varen daar wel bij. Keijsers’ innovatieve onderzoek onder individuele pubers heeft voor het eerst expliciet aangetoond dat wat positief uitpakt voor het ene kind averechts kan werken voor een ander.
Omdat algemene principes tekort schieten, gaat Loes Keijsers en haar team op zoek naar meer gedetailleerde kennis over de dynamiek tussen pubers en hun omgeving. Tot voor kort was het vrijwel onmogelijk om individuele pubers in hun dagelijks leven te volgen. Dankzij de smartphone is dat nu wel mogelijk. Keijsers gebruikt de telefoon om pubers meerdere keren per dag kort te bevragen over wat ze doen, met wie ze zijn en hoe ze zich voelen. Zo verzamelt ze waardevolle data, die ze met complexe tijdreeksanalyses bewerkt. Ook zet ze samen met psychiaters, psychologen en ontwerpers cognitieve gedragstherapie om in serious games, die al duizenden jongeren hebben geholpen om beter met stress om te gaan.
Lees het hele artikel op de site van de EUR.
Bekijk hier de aflevering van de Universiteit van Nederland, met Keijsers over: “Hoe worden we van irritante pubers leuke individuen?”