Bepaalde bacteriën in aardbeienplantjes zorgen voor minder schimmel, en mogelijk ook voor meer smaak. Dat blijkt uit een burgeronderzoek van UAntwerpen. Plantjes die in de openlucht worden geteeld, hebben de meest natuurlijke bacteriesamenstelling. De onderzoekers willen op basis van de nieuwe inzichten een biologisch gewasbeschermingsmiddel maken.

Bloemen in de open lucht bevatten de meeste bacteriële rijkdom en bloemen in serres en tunnels de minste. “Het is niet zo dat het microbioom van de bloem minder gezond is in beschutte teelten”, nuanceert onderzoeker Jari Temmermans. “Maar de samenstelling van de bacteriën was wel anders. Zo vonden we in het open veld meer Sphingomonas en Methylobacterium terug die een rol kunnen spelen in het aroma, de smaak en de kwaliteit van aardbeien en het onderdrukken van schimmels. Welke rol weten we nog niet precies, maar het onderzoek is dan ook nog lang niet gedaan.”

Lees het hele bericht op de site van de UAntwerpen.

Deel via: