Gert Jan Hofstede is afgestudeerd als populatiebioloog, heeft een PhD in productieplanning en een carrière in informatiesystemen. Ook is hij een veelgevraagd spreker over cultuur. Op donderdag 21 maart neemt hij afscheid als professor Artificial Sociality, met zijn rede 3000: An Earth Odyssey. WUR vraagt hem naar zijn bijdrage aan de wetenschap, loopbaan en plannen na zijn pensionering.
Waarom doen mensen domme dingen, zoals jij zegt?
Dat komt doordat we in de eerste plaats groepsdieren zijn. Je spreekt een taal, behoort tot een godsdienst, draagt bepaalde kleren, zingt mee met liedjes en gaat naar evenementen omdat de groep waar jij bij hoort, of wilt horen, dat doet. Je wil statuswaardig zijn voor de groep. Dit gedrag maakt je niet per se verstandig. Dat we het klimaat verpesten, is een kwestie van collectieve domheid: niemand wil het, maar we doen het wel allemaal. We apen elkaar wereldwijd na.
Wat kun je hiermee als wetenschapper?
Als wetenschapper kijk je systematisch naar menselijk gedrag en probeert socialiteit in modellen te vatten. Vervolgens kun je met agents scenario’s in de modellen laten lopen om de gevolgen van menselijk gedrag in beeld te brengen, bijvoorbeeld in sociaalecologische systemen. Die modellen zijn veel minder nauwkeurig dan moderne weermodellen. Ze geven een redelijk accurate kans, maar kunnen niets voorspellen. Daarvoor zijn er te veel onzekere factoren en gebeurtenissen waarvan je nu nog geen weet hebt. Maar: ook een tamelijk slecht model kan voor beleidsmakers nuttig zijn.
Lees het hele interview op de site van de WUR.