Uit een nieuwe publicatie in AI & Society van onderzoekers van de Radboud Universiteit blijkt dat mensen best wel open staan voor de beslissingen van algoritmes, zolang we maar denken dat het ons wat oplevert.

De ruim duizend deelnemers van het onderzoek kregen verschillende scenario’s voorgelegd op het gebied van online dating en aandelen. “Die deelnemers werd gevraagd of ze de beslissingen op dit gebied liever overlaten aan een algoritme, of aan een mens. Als ze werd verteld dat de kans van slagen hoger ligt als ze voor het algoritme kiezen, ging de voorkeur gemiddeld veel vaker uit naar het algoritme. Dat suggereert dat men niet per definitie bang is voor algoritmes, maar dat ook dit vooral een kosten-batenanalyse is voor veel mensen,” zegt Gabi Schaap, communicatiewetenschapper en één van de onderzoekers betrokken bij de studie.

“Het gaat over hele basale, menselijke mechanismen. Uiteindelijk willen we altijd weten wat iets ons oplevert, en hoeveel controle we hebben in onze keuzes. Het is bijna een oerinstinct: we zijn hard-wired om voor de oplossing te kiezen die voor ons het beste uitpakt.”

Interview op de site van de Radboud Universiteit.

Deel via: