Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) zijn erin geslaagd mini-luchtwegen te maken uit stamcellen van koeien en varkens. Zo kunnen ze beter onderzoeken hoe luchtwegvirussen zich gedragen, zónder proefdieren te gebruiken.

Varkensgriep en pinkengriep zijn vervelende dierziektes waar varkens en koeien op regelmatige basis last van kunnen hebben. Onderzoeken hoe de virussen zich gedragen, is lastig: daar heb je levende dieren voor nodig die je aan de ziekte moet blootstellen en dat is in het kader van dierenwelzijn niet gewenst.

Wageningse onderzoekers hebben mini-luchtwegen gemaakt uit stamcellen van koeien en varkens. Dergelijke mini-organen, organoïden genoemd, zijn gemaakt van stamcellen uit de longen van dieren en komen qua vorm en functie overeen met de longen van een levend dier, alleen zijn ze een stuk kleiner: ongeveer 1 tot 2 millimeter. “Bij een uitbraak van een nieuw virus kunnen we testen of de luchtwegorganoïden van deze dieren geïnfecteerd kunnen raken,” zegt onderzoeker Manouk Vrieling.

Jerry Wells is als hoogleraar Host-Microbe Interacties ook betrokken bij dit project. Hij is zeer enthousiast over de vorderingen die zijn gemaakt. Maar hij ziet ook ruimte voor verbetering. “De organoïden zijn een opwindende ontwikkeling waarmee we precies kunnen volgen wat er in levend weefsel gebeurt bij een virusinfectie. Het zou mooi zijn als het lukt om de organoïden voor langere tijd in leven te houden. Dat is interessant want we zien nu nog dat de mini-longen gaandeweg verloren gaan: binnen zes maanden sterven ze af.”

Lees meer hierover in het prachtige Magazine van Next Level Animal Sciences op de site van WUR.

Foto: organoïde - niet van de long echter.
Deel via: