Modetijdschriften werden van oudsher gezien als apolitiek, maar in de afgelopen tien jaar is daar verandering in gekomen. Er is een nieuwe tendens binnen de mainstream mode- en lifestylemedia om ook breed en actief aandacht te besteden aan politiek. Promovendus Ira Solomatina onderzocht hoe politiek en het politieke zijn doorgedrongen in modetijdschriften over de hele wereld.
Zo besteedde Vogue in de VS uitgebreid aandacht aan politieke figuren zoals Kamala Harris en Jill Biden (terwijl Melania Trump werd vermeden). Indiase modetijdschriften pleitten openlijk voor vrouwenrechten en Russische modebladen begonnen openlijk kritiek te leveren op de staat (voordat dergelijke kritiek verboden en onmogelijk werd).
Solomatina stelt dat de verschuiving naar het politieke deels komt doordat de politiek zelf ook is veranderd. De opkomst van digitale en sociale media heeft de grenzen tussen activisme, entertainment en politiek discours vervaagd. Virale online content versterkt politieke boodschappen, waarbij politiek dan meer gaat over sensatie in plaats van inhoud. Tegelijkertijd zijn entertainmentmedia meer gepolitiseerd, omdat de grenzen tussen beroemd zijn, politiek en sensatie zijn gaan vervagen.
Lees het hele artikel op de site van de UvA.
