Boeiende discussie op de site van Stroom van de Universiteit Antwerpen.

Sinds techgigant Elon Musk Twitter eind 2022 kocht voor het duizelingwekkende bedrag van 44 miljard dollar en er X van maakte, verlieten al heel wat gebruikers het online medium. Onder hen juriste Catherine Van de Heyning, docente mensenrechten en expert cybersecurity en desinformatie (Faculteit Rechten, Universiteit Antwerpen). Sociaal-econoom Ive Marx, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (Faculteit Sociale Wetenschappen, Antwerpen), koos er dan weer bewust voor op het forum aanwezig te blijven.

X verlaten staat voor Ive Marx gelijk aan de confrontatie opgeven met de échte wereld waar types als Musk de plak zwaaien. “We moeten weerwerk bieden daar waar de tegenstanders zitten, niet op andere niche platforms met alleen gelijkgestemden.”

De waardevolle bron van korte en krachtige informatie die Twitter ooit was voor onderzoekers, is voor Catherine Van de Heyning nu een beerput geworden. 70% van de X-leden is mannelijk; vrouwen en minderheidsgroepen worden het sterkst geviseerd. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de X-accounts gestuurde bots zijn, waarvan velen verschillende accounts aansturen. “In Europa zijn we wél bezig met moderatie, en zijn we ook transparant over de beslissingen die we rond veiligheid nemen.”

Misschien is dit voor Europa een momentum om zichzelf heruit te vinden en een radicaal ander techverhaal te ontwikkelen, gebaseerd op balansen en transparantie.

Lees de hele discussie op de site van Stroom van de Universiteit Antwerpen.

Deel via: