Yoeri van de Burgt is een van de acht winnaars van de Ammodo Science Award for fundamental research 2025. Hij heeft een fundamentele doorbraak bereikt in energiezuinige kunstmatige intelligentie met zijn ontwikkeling van organisch ‘elektrochemisch random-access memory’ (ECRAM). Dit geheugen bootst de verbindingen tussen hersencellen zo succesvol na dat het informatie kan verwerken met een energieverbruik dat honderden keren efficiënter is dan gewone computers. Van de Burgt ontvangt een bedrag van 350.000 euro dat hij de komende jaren kan gebruiken om zijn onderzoek uit te breiden. TUe sprak met Van de Burgt over het belang van zijn brede onderzoeksgebied ‘neuromorfische technologie’.
Van de Burgt, universitair hoofddocent bij de sectie Microsystems, is pionier op het gebied van neuromorfische technologie. Hij ontwikkelt hardware-netwerken van kunstmatige neuronen en synapsen die, net als onze hersenen, elektrische signalen verwerken met minimaal energieverbruik. Waar huidige computers met siliciumchips juist veel energie verbruiken voor het verwerken van AI-taken, gebruikt Van de Burgt organische materialen die de natuurlijke werking van hersencellen nabootsen. Deze materialen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook flexibel en biocompatibel, wat ze ideaal maakt voor toepassingen waarbij technologie en biologie samenkomen.
Een van zijn baanbrekendste innovaties is de ontwikkeling van elektrochemisch random-access memory (ECRAM). Dit geheugen bootst de verbindingen tussen hersencellen na en kan informatie direct verwerken waar die ontstaat, zonder die eerst naar grote datacentra te hoeven sturen. Het bijzondere aan ECRAM is dat het zichzelf kan aanpassen en leren van nieuwe informatie, net als hersenen. Hierdoor kunnen robots zelfstandig leren navigeren en kunnen biosensoren steeds beter worden in het herkennen van ziektes – en dat alles met minimaal energieverbruik. Het systeem is zo succesvol dat onderzoeksinstituten als MIT en bedrijven als IBM deze technologie verder ontwikkelen.
Lees het hele verhaal op de site van de TUe.
