Van 24 tot 26 april staat in Brussel bij het fameuze Solvay Instituut een workshop op het programma waarin alles draait om nieuwe manieren om chemie te bedrijven. Onder de titel ‘New ways to do chemistry. Emerging technologies for synthetic methodology’ laten gerenommeerde chemici hun licht schijnen op deze nieuwe wereld. C2W | Mens & Molecule bekeek alvast welke sprekers er komen en wat er op het programma staat.
Een ‘volledig autonoom chemielab’, de combinatie van organische chemie en machine learning, ‘een soort ChatGPT voor de chemie’, het democratiseren van moleculaire synthese, chemische intuïtie ‘vangen’: allemaal fascinerende ideeën.
Moeten universiteiten wel samenwerken met de industrie?
Universiteiten kunnen samenwerkingen met fossiele bedrijven niet langer verdedigen, betoogde Peter Kuipers Munneke in zijn NRC-column (8/4). Maar de wereld redden kan niet zonder de chemische industrie. Samenwerking is essentieel om Nederland in 2050 volledig duurzaam en CO2-neutraal te laten zijn – dat stellen Bernard Dam, hoogleraar Materials for Energy Conversion and Storage aan de TU Delft, Emiel Hensen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de TU Eindhoven, en Sascha Kersten, hoogleraar Sustainable Process Technology aan Universiteit Twente in het NRC van 13 april.