Wetenschappers van onder andere de Technische Universiteit Eindhoven hebben een veelbelovende methode ontwikkeld om de cellen in de pancreas die insuline produceren – de bètacellen – te beschermen tegen schade die verband houdt met diabetes type 2.
Bètacellen spelen een onmisbare rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel in ons lichaam door insuline te produceren. Bij patiënten met diabetes type 2 beschadigt langdurige blootstelling aan overtollige glucose en vetten in het bloed deze cellen geleidelijk. Speciaal ontworpen ‘lijmmoleculen’ zijn bedoeld om de hyperactiviteit van een belangrijk eiwit dat betrokken is bij glucoseverwerking te voorkomen.
Namens de TU/e waren promovendi Emira Visser en Marloes Pennings verantwoordelijk voor het ontwerpen en testen van de moleculen. Universitair hoofddocent Christian Ottmann was betrokken als hoofdonderzoeker. De TU/e heeft ook patent aangevraagd op het ontwikkelde lijmmolecuul.
De Universiteit van Duisburg-Essen verzorgde de chemische synthese van deze moleculen. In New York richtte het onderzoek zich vervolgens op celbiologische experimenten om hun werkzaamheid te testen. In het vervolgproject zal de TU/e de moleculen produceren en optimaliseren, terwijl Mount Sinai de nodige dierproeven uitvoert met behulp van materiaal dat in Eindhoven is geproduceerd.
Lees het hele artikel op de site van de TUe.
