Hightech-systemen vormen de fundering onder veel producten die we dagelijks gebruiken. Ze vormen de basis onder onze semicon-industrie, slimme mobiliteit en nog veel meer geavanceerde technologische gebieden. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil met het NXTGEN Groeifonds programma onderzoek versterken dat bijdraagt aan het verbeteren van de Nederlandse en Europese hightech industrie. De TU/e leidt drie van de zes gehonoreerde projecten in deze subsidieronde.
Een revolutie teweegbrengen in de kwaliteitscontrole van halfgeleiders met Terahertz-technologie
In de chipindustrie is het waarborgen van de kwaliteit van halfgeleidermaterialen cruciaal. Het project wordt geleid door Jaime Goméz Rivas, professor bij de faculteit Technische Natuurkunde & Wetenschapsonderwijs. Hij gaat in dit project samenwerken met de faculteit Elektrotechniek van de TU/e, ARCNL en Saxion Hogeschool en zeven partners uit het bedrijfsleven. Het project heeft tot doel terahertz elektromagnetische straling te gebruiken om belangrijke eigenschappen zoals de elektrische geleidbaarheid van halfgeleiders op verschillende diepten te meten zonder de materialen te beschadigen.
Modulair ontwerp van complexe dynamische systemen
Het project ‘Next-generation High-tech Systems Engineering: Modulair ontwerp van complexe dynamische systemen’ richt zich op twee cruciale uitdagingen waar de Nederlandse hightechindustrie voor staat: de toenemende complexiteit van systeemontwerpen en het tekort aan gekwalificeerde system engineers.
De aanpak zal in eerste instantie worden toegepast op baanbrekend machineontwerp in de halfgeleiderindustrie, wat een aanzienlijk concurrentievoordeel oplevert en het behoud van de leidende positie van de Nederlandse industrie in de wereld waarborgt.
AI-gestuurde holistische ontwerp- en besturingstools voor vlakke motoren
De groeiende verwachtingen en markteisen in de halfgeleiderindustrie drijven het ontwerp van zeer nauwkeurige mechatronische systemen naar ongekende niveaus van specificatie en complexiteit. Traditionele iteratieve ontwerpmethoden voor mechanische (ME), elektromagnetische (EM) en controle (CT) domeinen zijn niet langer voldoende om deze uitdagingen aan te gaan. Roland Tóth, professor aan de afdeling Elektrotechniek: “AI-gestuurd co-design zal de weg vrijmaken voor de halfgeleiderproductie-industrie om extreme precisie en productiviteit te bereiken.”
Op de site van de TUe is meer te lezen over deze fascinerende ontwikkelingen. De geest van Philips en ASML is er alom aanwezig.