Zijn magnetische velden ouder dan het eerste licht? En hoe hebben ze de ontwikkeling van ons universum direct na de oerknal beïnvloed? Kosmologen uit Leiden, Groningen en Utrecht werken samen om dit te onderzoeken.

‘We weten nog niet veel over grootschalige magnetische velden, alleen dat ze bestaan. Het bijzondere is dat ze zelfs aanwezig zijn rondom zwarte gaten en in leegtes – de uitgestrekte lege ruimten die bijna geen sterrenstelsels bevatten,’ vertelt kosmoloog Matthieu Schaller. ‘Juist doordat ze ook op deze plekken bestaan, vermoeden we dat magnetische velden ook al bestonden in de periode direct na de oerknal, 13,8 miljard jaar geleden.’

Zijn deze magnetische velden ouder dan het allereerste licht? In deze periode – het vroege universum – was het extreem heet en vonden alle processen dicht op elkaar plaats. ‘Het overgrote deel van onze kennis over het ontstaan van ons universum start bij het moment dat het eerste licht ontstond, ongeveer 380.000 jaar ná de oerknal,’ vertelt Schaller. ‘Mogelijk bevatten magnetische velden een schat aan informatie over die eerste 380.000 jaar. Deze nieuwe kennis heeft mogelijk diepgaande gevolgen voor zowel de deeltjesfysica als de kosmologie.’

De komende jaren ontwerpt de groep wetenschappers een serie nieuwe theoretische modellen die de generatie en evolutie van de allereerste magnetische velden beschrijven.

Lees het hele verhaal op de site van de Universiteit Leiden.

Een visuele weergave van de magnetische velden in ons universum. De kleuren geven de intensiteit van de magnetische velden weer. In de blauwe gebieden is het magnetische veld zwak, in de rode gebieden is het sterker. De gele gebieden bevinden zich daar tussenin. Schaal: 200 megaparsec (1 megaparsec = 3,26 miljoen lichtjaar, de typische afstand tussen sterrenstelsels). Beeld: Universiteit Leiden.
Deel via: