Wereldwijd zijn onderzoekers op zoek naar innovatieve detectie- en behandelmethodes van borstkanker. Zo ook experimenteel oncologe An Hendrix en medisch oncologe Hannelore Denys van UGent. Kan hun onderzoek naar extracellulaire vesikels leiden tot innovatieve detectiemethodes die de mammografie vervangen?

Denys benadrukt dat naast vroege detectie, ook een volledige karakterisering van de tumor aangewezen is. Elke borsttumor is anders, waardoor de behandeling per patiënt verschilt. Het idee van een universele oplossing voor kankerbehandeling behoort tot het verleden.

“Cellen communiceren met elkaar via ‘briefjes’, die we extracellulaire vesikels noemen. In één ml bloed zijn tot wel een miljard van deze extracellulaire vesikels aanwezig. Het zijn blaasjes die door onze cellen worden afgescheiden en door een andere cel in ons lichaam weer worden opgenomen. Zo beïnvloeden ze het gedrag van andere cellen.”

“Wie met een elektronenmicroscoop naar die blaasjes kijkt, merkt meteen op dat ze enorm verschillen van elkaar qua grootte en vorm. Bijzonder interessant voor oncologen is dat de inhoud van die blaasjes een afdruk vormt van de cel die het blaasje heeft afgescheiden”, vertelt Hendrix. “Bij kankerpatiënten levert het ons meer info op over de kenmerken en de activiteiten van de tumor.”
“Ons onderzoek zit nog in de experimentele fase. Het duurt nog enkele jaren voor we de klinische testen kunnen opstarten. Momenteel werken er wel al patiënten mee door bloedstalen af te staan op vaste momenten in hun behandeling. Vaak sporen we ook familieleden aan om ook bloedstalen te doneren voor het onderzoek. Die medewerking is cruciaal voor wetenschappelijk onderzoek. Dankzij die data leren we de werking van de blaasjes beter kennen en kunnen we ons klinisch model mooi opbouwen. Hoe beter we de samenstelling en het gedrag van de blaasjes in kaart kunnen brengen, hoe beter we de concrete toepassingen kunnen ontwikkelen”, rondt Hendrix haar verhaal.
Lees het dubbelinterview op de site van UGent.
Microscoopbeeld en illustratie van cellulaire vesikels. Beeld: UGent.
Deel via: