Anne-Sofie De Rop van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent focust in haar onderzoek focust specifiek op bacteriën uit de bodem. “Die bacteriën produceren van nature stoffen die we kunnen gebruiken voor antibiotica en andere geneesmiddelen. Je moet die stoffen er gewoon uithalen.”

De reden waarom bodembacteriën nuttige stoffen voor onze geneesmiddelen aanmaken zit in de overlevingsstrategie van de bacteriën. “In één gram bodem zitten miljarden bacteriën. Die bacteriën willen allemaal overleven en zijn constant in competitie met elkaar. Daarom produceren ze chemische stoffen die bijvoorbeeld schimmels en bacteriën doden. Eén van die stoffen zijn antibiotica. De meeste antibiotica die vandaag op de markt zijn, komen van bodembacteriën.” 

“Ik moet goed weten wat ik zoek. Van de bodemstalen die ik neem, analyseer ik het DNA. Ik gebruik wiskundige modellen die me helpen om gericht te zoeken naar stofjes die zouden kunnen helpen in nieuwe geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker en diabetes.”

Lees het hele interview op de site van de UGent.

Onderzoekster Anne-Sophie de Rop
Beeld: UGent
Deel via: