“Er is een groeiende onvrede in de samenleving waar de machthebbers niet op reageren. De dominante “geprivatiseerde” route naar welvaart is met de financiële ineenstorting van 2008 in een legitimiteitscrisis beland. Hoewel het financiële systeem ons in de steek heeft gelaten, waren het de armere mensen die moesten betalen voor het falen van banken en overheden. De overheid had meer moeten doen om welvaart opnieuw in te richten en te kijken hoe mensen toegang tot materiële, sociale en institutionele basisgoederen kunnen krijgen. Maar het tegenovergestelde gebeurde: mensen kregen geen overtuigende visie op welvaart en hoe die gewaarborgd zou kunnen worden, alleen een verdere uitholling van overheidsdiensten.”

Hoogleraar Transnationaal privaatrecht Marija Bartl ziet een oplossing in wat ze ‘gedeelde welvaart’ noemt. ‘Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de fundamenten van hun toekomst in goede handen zijn.’

“De meeste mensen komen niet meteen in actie als het gaat over “de democratie”, omdat dit te abstract is. Maar iedereen zet zich in voor een goed leven. Privaatrecht heeft daar alles mee te maken. De EU lijkt te begrijpen dat ze meer moet doen om het privaatrecht te hervormen, en ik wil daar constructieve suggesties voor doen.”

Lees het hele interview op de site van de UvA.

Boek van hoogleraar Bartl
Deel via: