Een nieuw natuurkundig model zou kunnen helpen meer inzicht te krijgen in de gebeurtenissen rond het ontstaan ​​van het universum. Door principes van holografie en snaartheorie te combineren, ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Utrecht, samen met collega’s van andere universiteiten en Cern, het model dat mogelijk zou kunnen verhelderen hoe het heelal uitdijde en genoeg warmte kreeg in de laatste fase voor de oerknal. De onderzoekers maakten onlangs hun resultaten bekend in het tijdschrift Physical Review Letters.

Natuurkundige Wilke van der Schee en zijn collega’s hebben een nieuw model ontwikkeld waarmee ze het inflatieproces kunnen simuleren. “We zijn een stap dichter bij het begrijpen van de aanloop naar de oerknal”, zegt Van der Schee. Dat model is gebaseerd op botsingen in de deeltjesversneller van Cern. Ze koppelen dus processen in het zeer kleine aan processen in het heelal. 

De kern van hun model ligt in het principe van holografie, een onderdeel van de snaartheorie. Het holografisch principe is oorspronkelijk bedacht door de Utrechtse theoretisch natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft in de jaren negentig.

Meer info op de site van de Universiteit Utrecht.

Dynamical Inflaton Coupled to Strongly Interacting Matter Christian Ecker, Elias Kiritsis, and Wilke van der Schee Phys. Rev. Lett. 130, 251001 – Published 22 June 2023
Deel via: