De James Webb-ruimtetelescoop (JWST) speurt naar de bouwstenen van het leven die lichtjaren van ons vandaan zijn. Hoe weet de telescoop waar hij precies naar moet zoeken? Promovenda Marina Gomes Rachid helpt een handje. Zij brengt moleculen in kaart die mogelijk in het verre heelal voorkomen.

In het laboratorium scheen ze infrarood licht op bevroren organische moleculen en observeerde hoe deze het licht absorbeerden. Door te analyseren hoe elk molecuul het licht absorbeerde, kon ze de ‘vingerafdruk’ ervan meten en aan een database toevoegen. Dankzij deze informatie weet de JWST nu precies hoe al deze kleine moleculen er in infrarood licht uitzien.

Moleculen lichtjaren bij ons vandaan: het klinkt misschien wat abstract, maar toch vertellen ze ons iets over waar het leven vandaan komt. “Als deze moleculen aanwezig zijn in de bevroren kernen, wat we verwachten, zou dat betekenen dat prebiotische moleculen in de ruimte gevormd kunnen worden, zegt Gomes Rachid. “Je zou ze kunnen beschouwen als het startpakket voor het ontstaan van al het leven. Het gaat dus uiteindelijk ook over onze eigen ontstaansgeschiedenis.”

Interessant artikel op de site van Universiteit Leiden.

Deel via: