Hoogleraar ‘Positief Psychologisch Perspectief op Human Resource Studies’ Marianne van Woerkom sprak haar inaugurele rede uit in Tilburg.

Uit onderzoek blijkt dat leidinggevenden een belangrijke rol spelen in het stimuleren van bevlogenheid, motivatie en prestaties van medewerkers en een belangrijke voorbeeldfunctie hebben. Helaas zijn de meeste leidinggevenden onvoldoende opgeleid voor deze rol. Zij beschikken vaak niet over de juiste kennis, vaardigheden en tools om medewerkers te ondersteunen in het vinden, ontwikkelen én activeren van hun sterke punten. Ook zetten organisaties vaak in op eenmalige trainingen om het welzijn van werknemers aan te pakken.

“Maar om het welzijn van alle werknemers op de lange termijn te bevorderen is meer kennis en een structurele aanpak op basis van positieve psychologie nodig. Denk aan trainingen voor managers om positieve karaktereigenschappen bij medewerkers te kunnen herkennen, functioneringsgesprekken waarin sterke punten en positieve ervaringen centraal staan en structurele aandacht in teams voor het verdelen van het werk op basis van unieke kwaliteiten van teamleden. Alleen dan zorg je ervoor dat de positieve ervaringen in organisaties de negatieve ervaringen overtreffen.”

Lees het hele stuk op de site van Tilburg University.

Beeld: Marianne van Woerkom
Deel via: