Wat je eet en hoeveel je beweegt, speelt een rol, maar er is méér aan de hand: je kan ook een genetische aanleg hebben tot over- of ondergewicht. En UAntwerpen-onderzoeker Jonas Torfs (Faculteit Wetenschappen) ontdekte dat dat bij bonobo’s exact zo is.

De verbinding tussen gedrag en het darmmicrobioom wordt de ‘darm-breinas’ genoemd, en vooral dat stuk bestudeert Torfs bij bonobo’s, die een bijzonder sociaal leefpatroon hebben. “We hebben de relatieve vetmassa van alle bonobo’s in Europese dierentuinen ingeschaten we stelden vast dat er in één en dezelfde dierentuin bonobo’s met overgewicht én met ondergewicht voorkwamen, ondanks het feit dat ze allemaal hetzelfde gezonde dieet kregen.  

“De relatieve vetmassa van bonobo’s bleek niet af te hangen van hun geslacht, leeftijd of dieet”, aldus Torfs. Maar we ontdekten wél dat de zwaarste dieren allemaal uit een Amerikaanse lijn van bonobo’s kwamen en dus dezelfde voorouders hadden. Mogelijks waren die voorouders ondervoed? Bij mensen worden de genen die instaan voor een vlotte vetverbranding stilgelegd als de moeder tijdens de zwangerschap in hongersnood verkeerde. Misschien is dat ook zo bij bonobo’s, maar een sluitende verklaring hebben we nog niet.” 

Lees het hele stuk op Stroom van de UAntwerpen.

Beeld: Jonas Torfs
Deel via: