Palmolie staat sinds jaar en dag in een kwaad daglicht. De olie wordt verwerkt in een onwaarschijnlijk grote waaier aan producten, van koekjes tot cosmetica en van noedels tot biodiesel. Voor de productie is alleen al in Indonesië in de 21e eeuw meer dan 10 miljoen hectare aan nieuwe oliepalm aangeplant.

Het is mogelijk om aan de wereldwijd groeiende vraag naar palmolie te voldoen zonder bossen te kappen, waarbij bovendien de milieu-impact van palmolieproductie daalt, stellen de Wageningse onderzoekers Maja Slingerland en Wolter Elbersen, die al jaren in Indonesië werken aan verduurzaming van de palmolieproductie. Ook zonder bossen te kappen of maagdelijke veengrond in gebruik te nemen, kan aan de wereldwijd groeiende vraag naar palmolie voor voedseldoeleinden worden voldaan. Ook kan volgens de onderzoekers de milieu-impact van palmolieproductie omlaag. Onder meer door op de plantages gecombineerde teelt toe te passen en de bijproducten van palmolie beter te benutten.

Lees de mooie reportage in Wageningen World.

Duurzame palmolie. Foto: Maja Slingerland/WUR.
Deel via: