Hoe kunnen militaire piloten alert blijven tijdens urenlange nachtvluchten? Het pepmiddel modafinil werkt beter dan cafeïne, ontdekte Yara Wingelaar-Jagt, militair vliegerarts bij Defensie en buitenpromovendus aan de faculteit psychologie en neurowetenschap (FPN) van de Universiteit Maastricht.

Voorheen mochten Nederlandse militairen alleen cafeïnepillen gebruiken om vermoeidheid tegen te gaan. Eén van de opties die op tafel lag was een variant van amfetamine, speed in de volksmond, befaamd vanwege het grootschalige gebruik door Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. “Daardoor is er veel bekend over de werking. Maar het bleek ongeschikt: het kan op lange termijn verslavend zijn en beïnvloedt mogelijk ook het beoordelingsvermogen, met risicovol gedrag tot gevolg. Dat is niet wat je wil bij een militair.”

Ze deed objectieve metingen in het lab. “Hierin kregen proefpersonen ’s avonds modafinil, een cafeïnepil of een placebo, waarna ze een nacht wakker bleven en allerlei tests moesten uitvoeren. Zowel cafeïne als modafinil gingen negatieve effecten tegen, maar bij modafinil hield dit effect langer aan.”

Lees het hele bericht op de Observant van de Universiteit Maastricht.

Deel via: