De grote diversiteit aan soorten plastic waarin ons voedsel verpakt zit, maakt van recycling een uitdaging. In het ideale scenario scheid je alles op kunststofsoort en kleur, om het daarna te vermalen en te wassen om vuil en voedselresten te verwijderen. Uiteindelijk wordt dit zogeheten recyclaat verwerkt in korrels waarmee fabrikanten nieuwe flessen, bakjes en folies maken. Het gebruik van afvalplastic als grondstof voor voedselverpakkingen is op dit moment voor de meeste soorten niet toegestaan, vanwege het risico op vervuiling met ongewenste stoffen, met toxiciteit als risico. Alleen PET-flessen die via statiegeldmachines apart worden ingezameld worden weer grondstof voor nieuwe flessen.
Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Food & Biobased Research deed onderzoek naar recyclage, waaruit bleek dat gerecycled kunststof gewoon schoon kan zijn. “De kosten zijn wel een obstakel. Sorteerders zeggen: Wie gaat dat betalen?”
Gerecycled kunststof kan op dit moment niet concurreren met goedkoop, nieuw kunststof uit aardolie. Een Europese bijmengverplichting van gerecyclede grondstoffen in 2030 kan daar verandering in brengen.
Lees het uitgebreide stuk op de site van Wageningen World, het blad voor externe relaties en alumni van Wageningen University & Research.