De hoeveelheid plastic afval is enorm: wereldwijd gooien we ieder jaar 350 miljoen ton weg, wat neerkomt op 40 kilo per aardbewoner. Wetenschappers van de Faculty of Science and Engineering (FSE) van de RUG werken aan nieuwe manieren om plastic afval te recyclen en er nieuwe, hoogwaardige producten van te maken.

Hoogleraar chemische technologie Francesco Picchioni: ‘De Rijksuniversiteit Groningen heeft een unieke positie in onderzoek naar recycling: we werken aan de recycling van een groot aantal verschillende plastics, samen goed voor zo’n 80 procent van al het plastic dat wordt geproduceerd. Ik ken geen ander instituut waar het onderzoek zo breed is.’ Slechts drie soorten plastic, polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polivinyl chloride (PVC) zijn samen al goed voor 75 procent van alle plasticproductie wereldwijd. ‘En als je daar het PET van de plastic flessen en polyurethaan dat gebruikt wordt in schuim bij optelt kom je al boven de 80 procent uit.’

‘Bij chemische recycling worden de polymeren afgebroken in hun bouwstenen, de monomeren, of zelfs tot kooldioxide en water. Die afbraakproducten zijn dan te gebruiken als bouwstenen voor nieuwe plastics.’ Picchioni probeert als het maar enigszins mogelijk is ‘downcycling’, waarbij het gerecyclede product minder waard is dan het origineel, te vermijden. Hij werkt onder meer aan een project om PVC te recyclen met behulp van superkritisch kooldioxide. ‘PVC bevat heel veel hulpstoffen. Zacht PVC bestaat voor ongeveer dertig procent uit weekmakers, en die maken het ongeschikt voor recycling’, legt hij uit. Bovendien bevat PVC chloride, die tijdens het recyclen wordt omgezet in de bijtende stof zoutzuur. Met superkritisch kooldioxide zijn de hulpstoffen te verwijderen en voorkom je de vorming van zoutzuur.

Lees het hele bericht, deel twee uit een serie, op de site van de Rijksuniversiteit Groningen.

De twee hoofdroutes van plastic recycling
De twee hoofdroutes van plastic recycling: | Beeld Francesco Picchioni
Deel via: