Tommy van Avermaete, collectiespecialist bij de bibliotheek van de Universiteit Leiden, heeft – op persoonlijke titel – een podcast met als titel: Stop de sloop. Podcast over Hoger Onderwijs.

In de eerste aflevering van is hoogleraar ‘Literatuur, Cultuur en Recht’ aan de Universiteit Leiden Frans-Willem Korsten te gast. Is de zorgwekkende snelheid waarmee in de Verenigde Staten de rechtsstaat en het hoger onderwijs de kop wordt ingedrukt een voorbode van wat er in Nederland staat te gebeuren? Hoe moet de academische gemeenschap zich teweer stellen tegen de aanval op de universiteiten? Wat is daarbij de rol van universitair bestuurders, en wat zou die rol moeten zijn?

Onderdeel van de podcast zijn daarnaast discussies naar aanleiding van de stakingsbijeenkomst in Leiden op 10 maart met onder andere de politici Frans Timmermans en Rob Jetten, en met de voorzitter van de Universiteiten van Nederland Caspar van den Berg  Mark. Wat moet  er gebeuren als er na de stakingen niets verandert?

Precariaat in academia

In de tweede aflevering staat precariteit in de academische context centraal. Het aantal werknemers met tijdelijke contracten en uitzendkrachten dat aan de universiteit werkt is ontstellend groot: docenten krijgen tijdelijke aanstellingen, postdoctoraal onderzoekers werken vaak op contracten van enkele jaren, en schoonmakers werken via outsourcing. Wat zijn de gevolgen van het werken op tijdelijke contracten, en voor wie? Welke effecten heeft het op het welzijn van werknemers?

Over deze en andere vragen gaat Van Avermaete in gesprek met diverse wetenschappers van meerdere universiteiten.

Protestbord tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs
Deel via: