Een externe commissie heeft op verzoek van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) een rapport opgesteld over het rechtsstatelijke gehalte van het regeerprogramma van het kabinet Schoof.

Hieruit is gebleken dat het regeerprogramma op negen punten in strijd is met de beginselen van de rechtstaat. Zes onderdelen bevorderen de rechtstaat juist, 28 onderdelen vormen een risico. Volgens de commissie,  onder voorzitterschap van de Utrechtse hoogleraar Mak, blijkt uit het regeerprogramma dat de “overheid bepaalde mensen categorisch effectieve toegang tot het recht en een eerlijke gang naar de rechter wil ontzeggen”. Daarbij gaat het met name om de asiel- en migratieplannen.

Positief over recht op vergissen

Het ‘recht op vergissen’ dat het kabinet wil invoeren wordt wel als positief gezien door de commissie. Dat recht houdt in dat een enkele fout bij het aanvragen van een toeslag, niet voor grote problemen mag zorgen bij een burger, zoals bijvoorbeeld bij het toeslagenschandaal gebeurde.

De toetsing is door middel van een ‘quick scan’ uitgevoerd, waarbij de commissie zich beperkt tot een basale juridische toets met drie hoofdcriteria: betrouwbare overheid, grondrechten en effectieve rechtsbescherming.

Lees het hele artikel op de site van de VU.

Beeld: ccnull.de
Deel via: