Onderzoekers van KU Leuven hebben, in samenwerking met de universiteit van Helsinki, een mechanisme geïdentificeerd waarmee menselijke cellen, maar ook andere organismen suikers detecteren en vetstofwisseling in goede banen leiden. De wetenschappers stelden vast dat het een fundamenteel mechanisme is, dat zijn functie heeft behouden doorheen de evolutie.

Aan de hand van geavanceerde biochemische technieken en met behulp van de AI-software Alphafold konden de onderzoekers de ‘suikersensor’ identificeren. De ‘sensor’ is afhankelijk van de goede (samen)werking van twee specifieke eiwitten: ChREBP en MLX. De activatie van MLX, als reactie op de aanwezige suikers, zet een mechanisme in gang dat zorgt voor de opslag van vetten en stabiele bloedsuikerwaarden.

“Opvallend is dat dit mechanisme zowel bij fruitvliegen als in menselijke cellen op dezelfde manier werkt en doorheen de evolutie zijn functie heeft behouden. Dat wijst erop dat dit proces een belangrijke rol speelt in ons metabolisme”, zegt Femke van Geest, doctoraatsstudent Klinische en Experimentele Endocrinologie.

Lees het hele bericht op de site van de KU Leuven.

Endocrien systeem in het menselijk lichaam
Endocrien systeem in het menselijk lichaam
Deel via: