Sport zou inclusief moeten zijn, maar vrouwen en meiden ondervinden nog steeds weerstand in hun sportbeoefening. Martine Prange, ex-voetbalprof en hoogleraar filosofie van Mens, Cultuur en Samenleving onderzocht oorzaken en gevolgen daarvan. ‘Sport is een vergrootglas op hoe verhoudingen echt liggen in een samenleving’.

Mooi interview op de site van Tilburg University:

“Pas toen ik mijn onderzoek naar het meisjes- en vrouwenvoetbal in Nederland begon, in 2012, kwamen filosofie en voetbal echt samen. Daarin gebruikte ik het denken van onder meer Kant, Nietzsche, Foucault, Young en Puwar over weerstand, vrijheid, verzet en emancipatie om ervaringen van meiden en vrouwen in de voetbalwereld op begrip te brengen.

Het kernbegrip dat ik daarbij gebruikte is ‘weerstand’: hoe ervaren meiden ‘weerstand’ als vorm van oppressie en zetten ze die in als verzet? Met mijn onderzoeksteam wilden we erachter komen hoe weerstand productief gemaakt werd: het overwinnen daarvan kan je helpen bij het vormen van je persoonlijkheid. Maar wat tegenviel is dat ook nu nog eigenlijk alle meiden die we spraken nog steeds heel veel weerstand ervoeren.”

“De mannen, ook in het sportbestuur, willen hun macht en de gepriviligeerde positie van de mannensport in veel sporten consolideren.

Lees het hele interview op de site van TU.

Voor vrouwen blijf sport altijd ook politiek.
Deel via: