Filmacteurs maken zich druk om het toenemend gebruik van Artificial Intelligence. Is die angst terecht? Peter van der Putten, universitair docent aan het interdisciplinaire onderzoeksprogramma SAILS (Society, Artificial Intelligence and Life Sciences) snapt dat: “Artificial Intelligence (AI) boezemt ons angst in. We zijn bang de controle kwijt te raken of overbodig te worden.”
Grote streamingplatforms zouden van plan zijn om acteurs, en dan vooral figuranten, eenmalig te betalen voor hun beeltenis of stem. Een gemaakte digitale scan zou met behulp van AI tot in de lengte van dagen gebruikt kunnen worden voor allerlei tv- en filmproducties. “In grote producties worden de figuranten al jarenlang met behulp van AI gecreëerd'”, dus dat is niet nieuw. Volgens Van der Putten is het probleem niet het gebruik van AI, maar meer wie er gaat over de portretrechten van acteurs. ‘AI is niet meer weg te denken uit de filmwereld. In grote producties worden de figuranten al jarenlang met behulp van AI gecreëerd.
Het productieproces van films en series kan al een hele tijd niet meer zonder AI. Zo worden scripts met behulp van AI geschreven of verbeterd, kan de techniek gebruikt worden bij castings en vergroot het de efficiëntie van het filmen zelf. “De puzzel van filmlocaties: wanneer gaan we welke scène filmen? Wat hebben we daarvoor nodig? Welke acteurs moeten dan en dan beschikbaar zijn? Dat hele proces wordt met behulp van AI geoptimaliseerd.
Boeiend interview op de site van Leiden Universiteit: Van der Putten ziet ook veel kansen.