Waarom is er in de ene buurt meer misdaad dan in de andere? Kunnen we misdaad voorspellen en voorkomen? Die vragen houden professor Wim Hardyns (UGent) al zeventien jaar bezig. Zijn jarenlange onderzoek leidt nu tot een vernieuwende politiestrategie die binnen een jaar of vijf België – of  Europa – moet veroveren.

Is misdaad voorspellen mogelijk?

Hardyns: “Als je over voldoende data beschikt, komen we wel in de buurt, ja. Maar het is niet vanzelfsprekend. Toen ik in 2006 afstudeerde als criminoloog merkte ik dat er weinig statistische kennis was over misdaad. Omdat het mij interesseerde, heb ik me er verder in verdiept. Sindsdien werk ik aan databases die de verschillende omstandigheden rond criminaliteit zo fijnmazig mogelijk in kaart brengen. Dat gaat over verschillende criminaliteitsfenomenen, zoals fietsdiefstal, woninginbraken, sluikstorten, terrorisme en sportfraude. Dankzij die data zijn we in staat te voorspellen waar en wanneer misdaad plaatsvindt in bepaalde gebieden of wijken. (…) Met het onderzoeksproject rond Big Data Policing (BIGDATPOL) wil ik niet alleen misdaad voorspellen, maar ook voorkomen.”

Hoe ga je te werk?

“We vertrekken van een geografische kaart, bijvoorbeeld van Vlaanderen. Daar selecteren we één politiezone uit, bijvoorbeeld Gent. We verdelen dat gebied in zeer kleine hokjes van 200 meter op 200 meter, met andere woorden: een stratenblok.

Dan verzamelen we alle data voor elk van die kleine hokjes. Daarbij maken we gebruik van de criminaliteitsdata van onze politiediensten: waar en wanneer is er iets gebeurd, wat is er precies gebeurd, hoeveel politiepatrouilles werden er gestuurd, hoeveel politieagenten zijn er ingezet … Die politionele data vullen we aan met relevante gegevens die een link kunnen hebben met misdaad – die link is bestudeerd in eerder wetenschappelijk onderzoek.

Lees het hele stuk op de site van de UGent.

 

 

Misdaad voorspellen. Beeld: Minority Report, Rechanfle, Flickr
Deel via: