Dream Team ‘Space Oasis Delft’ heeft een maandorp ontworpen voor 150+ inwoners. De woningen maken gebruik van biomimicry, bevatten een zelfvoorzienende biosfeer en simuleren zowel het dag-en-nachtritme als seizoenen. ‘Slimme ontwerpkeuzes’ moeten zorgen voor veiligheid en ook het mentale welzijn van bewoners.

Ovenvogels en zeeschelpen

Het dorp bestaat uit ‘habitats’ voor 8 personen, elk met een eigen stralingsschild. Het ontwerp van deze habitats is deels geïnspireerd door de natuur. Voor de vorm van het stralingsschild keek het team bijvoorbeeld naar het nest van de rosse ovenvogel. De interne bouwwerken hebben de vorm van een wenteltrap, gebaseerd op spiraalvormige zeeschelpen. Deze vorm is zelfdragend, wat zorgt voor extra stabiliteit.

Het vervoeren van bouwmateriaal naar de maan is complex en duur. Daarom dacht het team na over het gebruik van aanwezige materialen op de maan. Zo kozen ze ervoor om maanregoliet te verwerken in de stralingsschilden. Daarnaast vormt elk habitat een zelfvoorzienend ecosysteem, waardoor minder bevoorradingsmissies vanaf de aarde nodig zijn.

Dream Teams zijn volledig georganiseerd door studenten die gezamenlijk meedoen aan een competitie. Jaarlijks vernieuwt het gehele team. Space Oasis Delft geeft studenten de kans om hun passie voor de ruimtevaart te combineren met hun studie, terwijl ze een bijdrage leveren aan de groeiende interesse naar ruimtekolonisatie.

Beeld: TU Delft. De interne structuur lijkt op die van zeeschelpen en biedt ruimte aan een zelfvoorzienende biosfeer. Deze bootst aardse seizoenen na (links naar rechts).
Deel via: