In 1988 promoveerde socioloog Theo van Tilburg aan VU Amsterdam, deze maand spreekt hij zijn afscheidsrede uit als hoogleraar Sociologie en sociale gerontologie. Na 35 jaar onderzoek naar eenzaamheid, vooral onder ouderen, kijkt hij terug op de geleerde lessen over de oorzaken van eenzaamheid en de mogelijke oplossingen. Deze lessen bespreekt hij tijdens zijn afscheidsrede op vrijdag 30 juni. In een artikel op de site van de VU staat een voorproefje.

Er zijn veel onjuiste denkbeelden over eenzaamheid, vertelt de socioloog, die onder meer betrokken was bij het ‘Longitudinal Aging Study Amsterdam’, een langlopende studie naar veroudering in Nederland. (Zie LASA.)

Van Tilburg benadrukt het belang van de aanpak van eenzaamheid. “De complexiteit van het probleem wordt onderschat, interventies zijn slecht ontworpen en er wordt te veel van het individu verwacht. Meer kennis en een betere benutting van kennis is nodig.” Hoewel we vaker over eenzaamheid praten en het op de agenda staat bij organisaties, blijft er een taboe op eenzaamheid bestaan. “Bij dit soort problemen wordt te vaak gedacht dat het aan het individu ligt, waardoor het stigma blijft bestaan.”

 

Deel via: