Wereldwijd zoeken wetenschappers naar nieuwe materialen voor het bouwen van computerchips die niet bestaan uit de klassieke transistoren, maar uit energiezuinige onderdelen gebaseerd op de hersenen. De theoretische richtlijnen voor het maken van op het brein gebaseerde computers ontbreken. Zo’n theorie is absoluut noodzakelijk voor het succesvol ontwikkelen van nieuwe soorten chips, stelt Herbert Jaeger, hoogleraar Computing in Cognitive Materials aan de RUG.

In een artikel dat op 16 augustus verscheen in het tijdschrift Nature Communications presenteren Jaeger en zijn collega’s Beatriz Noheda (wetenschappelijk directeur van CogniGron) en Wilfred G. van der Wiel (Universiteit Twente) een schets van hoe zo’n theorie voor niet-digitale computers er uit zou moeten zien. In plaats van stabiele 0/1 schakelaars zou deze theorie werken met continue, analoge signalen.

Iets dat Jaeger leerde van zijn contact met materiaalwetenschappers is dat de schakelingen die ze met de nieuwe materialen maken lastig te bouwen zijn. Jaeger: ‘Wanneer je er honderd van maakt, zullen er geen twee helemaal hetzelfde zijn.’ Dat is overigens net als in onze hersenen, waar de neuronen ook niet identiek zijn aan elkaar.

Een belangrijke observatie is dat een theorie voor neuromorfe computers niet één theorie zal zijn, maar zal bestaan uit allerlei deeltheorieën (zie illustratie).

Lees het hele stuk op de site van de RUG.

 

 

arXiv:2307.15408
Deel via: