Twee mooie nieuwsberichten op de site van de UTwente, beide over het veel beter in beeld brengen van bloed. Eentje met ultrageluid, de ander met laser.

Slimme echopulstrein brengt snelle bloedstroming precies in beeld

Charlotte Nawijn, promovenda van de Universiteit Twente, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om echobeelden van bloedstroming te verbeteren. Met een slimme pulstrein van ultrageluid wist ze de hoeveelheid ruis van contrastechobeelden te verlagen. Nawijn promoveerde op 24 oktober op dit onderwerp met de verdediging van haar proefschrift ‘Bubbles and Waves for Ultrasound Imaging and Therapy’.

Die slimme manier maakt gebruik van de mogelijkheid om de pulsen afzonderlijk te timen. Nawijn ontwikkelde een methode die precies berekent hoeveel tijd er tussen de pulsen moet zitten om het beste resultaat te krijgen. In plaats van een regelmatige serie pulsen, berekent de nieuwe methode de verschillende pauzes tussen de pulsen zodat ze optimaal samenwerken om een beter echosignaal op te leveren. Bovendien kon Nawijn de uitzendpuls beperken tot één enkele pulstrein, waarmee ze nu snel bewegende stroming kan meten, zoals die in de aorta.

Doorbraak in medische technologie: doorbloeding nauwkeurig meten

Bij bepaalde operaties, zoals huidtransplantaties, is het essentieel om de doorbloeding te monitoren. Voldoende doorbloeding geeft aan of de huid leeft of niet. Chirurgen bepalen de doorbloeding momenteel door een groene kleurstof te injecteren en het visueel te onderzoeken met het blote oog. Om dit proces nauwkeuriger en effectiever te maken, ontwikkelde UT spin-off Twente Medical Optics een draagbaar apparaat om de doorbloeding tijdens en na de operatie te meten. CEO Kiki Liu vertelt het verhaal van hun innovatie.

“Ons apparaat is als de mobiele telefoon voor de diagnostische sector.”

 

 

Ultrasonography of deep vein thrombosis of the femoral vein. Wikimedia
Deel via: