Een unieke drone van de Universiteit Antwerpen vliegt voortaan dagelijks autonoom boven het Brasschaatse bos De Inslag. Vanop de drone voeren zeven geavanceerde instrumenten voor klimaatonderzoek gelijktijdig metingen uit, een wereldwijde primeur. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen krijgen zo een inkijk in de gezondheid van de bomen, de effecten van klimaatverandering en de interacties tussen planten en hun omgeving.

“Drones zijn essentieel geworden voor het onderzoek naar en het beheer van onze natuur. Het blijft voor beheerders en onderzoekers nog steeds een uitdaging om te bepalen met welke sensoren ze hun drone het best uitrusten,” aldus projectcoördinator prof. Ivan Janssens (Global Change Ecology Centre, UAntwerpen). “Door praktische beperkingen kunnen drones vaak maar een of twee sensoren dragen. De zeven sensoren aan boord van deze drone maken hem daarom echt uniek.”

De drone meet onder andere de temperatuur van de boomkruinen, registreert met hoge precisie de bladkleur en meet hoeveel licht de bomen uitstralen. “Tijdens elke vlucht voeren alle sensoren volledig automatisch en gelijktijdig metingen uit,” vertelt Janssens. “Deze data geven ons inzicht in de aanwezige boomsoorten, de fotosynthese, de gezondheid, het watergehalte en de droogtestress van alle bomen in het bos, iets wat tot nu nooit eerder is gerealiseerd. Hij kan bovendien ook het risico op een natuurbrand in kaart brengen.”

Lees het hele bericht op de site van de UAntwerpen.

 

Drone van de UAntwerpen
Beeld: UAntwerpen
Deel via: