Met een paper willen onderzoekers de volgende Europese Commissie helpen om een alternatief beleidsmodel te ontwikkelen, waarin het welzijn van de bevolking centraal staat.

De huidige plannen van de EU zijn erg gericht op economische groei en het kunnen concurreren met China en Amerika. Penvoerder van de paper en milieuwetenschapper Rutger Hoekstra: ‘Uiteraard is het belangrijk dat we concurrerend en innovatief zijn, en dat we een sterke economische basis hebben. Maar als je je blindstaart op economische groei en concurrentie dan verlies je uit het oog waar het echt om moet gaan bij economische ontwikkeling: de bijdrage aan een goed leven.

In Nederland hebben we de Monitor Brede Welvaart van het Centraal Bureau voor de Statistiek en je hebt de Sustainable Development GoalsDoughnut Economics en de Human Development Index.

Hoekstra: ‘Als je door deze verschillende systemen heen kijkt, zie je dat ze zich allemaal op dezelfde drie zaken richten: het huidige welzijn van de bevolking, een eerlijke verdeling van welzijn en het welzijn van toekomstige generaties.’

Lees het hele artikel op de site van Leiden Universiteit.

 

 

De EU moet niet alleen economisch goed gaan, maar ook zorgen voor brede welvaart en duurzaamheid.
Deel via: