Het Nederlandse onderzoeksconsortium Building a Synthetic Cell (BaSyC) is goed op weg. Nog even en alle nieuw ontwikkelde modules zijn klaar om samengevoegd te worden tot een (soort van) synthetische, levende cel. “We gaan een spannende tijd tegemoet.”
Net als het in elkaar zetten van een auto of een vliegtuig vanuit alle losse onderdelen. Zo noemt hoogleraar biochemie Bert Poolman van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de bouw van een synthetische cel uit afzonderlijke componenten. Maar de analogie gaat niet helemaal op. “Bij een cel is het lastiger, want alles daarin is dynamisch, complex en plastisch. Zie dat maar eens na te bootsen. Maar al doende leer je.”
Vijf universiteiten (TU Delft, de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Wageningen, Radboud Universiteit en VU Amsterdam) en onderzoeksinstituut AMOLF werken binnen het zwaartekrachtsprogramma BaSyC nu al zes jaar aan het ontwikkelen van al die onderdelen, de modules, en het combineren van de modules in een lipide-blaasje, de vesicle, om zo een minimale synthetische cel te verkrijgen.
Uitgebreid en zeer precies artikel op Sciencelink.