Om resistente bacteriën te voorkomen, moet antibiotica terughoudend worden gebruikt, ook in de veehouderij. Daarom registreren boeren hoeveel antibiotica ze gebruiken. Controle van die administratie gebeurt op dit moment met trage en dure laboratoriumtests. Wageningse wetenschappers ontwikkelen een sneltest die meteen resultaat geeft. Dat is efficiënt maar ook confronterend.

‘We controleren in Nederland op antibiotica in dierlijke producten en in dieren,’ vertelt onderzoeker Bjorn Berendsen. Hij is programmaleider en senior onderzoeker bij Wageningen Food Safety Research (WFSR). ‘Het doel van die controles is om de gezondheid van mensen te waarborgen. Natuurlijk willen we zo weinig mogelijk sporen van antibiotica in ons voedsel. Maar nog belangrijker: we willen niet dat de bacteriën in vee resistent worden voor die antibiotica. Dat betekent immers dan ons sterkste wapen tegen infectieziekten onbruikbaar is geworden. Daarom moeten veehouders voorzichtig zijn met antibiotica en registreren hoeveel antibiotica ze gebruiken.’

De test is goedkoper dan de dure laboratoriumtesten en kan wellicht ook in andere sectoren gebruikt worden: bij de import van dieren en in de bloementeelt.

De meeste Nederlandse boeren houden zich keurig aan de regels, meldt het artikel op de site van de WUR.

De olifant in de kamer wordt niet benoemd: het bestaan überhaupt van intensieve veehouderij.

De opstelling van een antibioticasneltest op locatie bij de boer. Foto: WUR
Deel via: