KU Leuven-team ontdekt dat resistentie tegen één antischimmelmedicijn de werkzaamheid van andere verhoogt
Omdat Candida auris makkelijk resistentie ontwikkelt en er weinig verschillende antischimmelmiddelen bestaan, zijn artsen snel uitbehandeld. Nieuw onderzoek van KU Leuven toont aan dat resistentie tegen één therapie de werkzaamheid van een andere net kan verhogen. Daardoor kan de gevreesde resistentie gebruikt worden tegen deze gevaarlijke schimmelinfectie.
“We ontdekten verrassend genoeg dat mutaties die resistentie veroorzaken tegen één middel net de gevoeligheid voor een ander middel kunnen verhogen”, legt professor microbiologie Patrick Van Dijck uit. Een proces dat in de wetenschap ‘collaterale gevoeligheid’ wordt genoemd, en al bekend is bij antibioticaresistentie maar ook bij de behandeling van tumoren.
Spontane opwarming van kankercellen zorgt voor verminderde werking chemotherapie
Kankeronderzoekers van KU Leuven hebben een nieuwe verklaring gevonden waarom chemotherapie niet altijd even werkzaam is bij de behandeling van pancreaskanker. Ze stelden een spontane temperatuurstijging in de tumoren vast, waardoor het vetmetabolisme in de cellen verandert en de therapie minder effectief wordt. Deze bevindingen, gepubliceerd in Nature Communications, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
“Door de hogere temperatuur zijn er minder onverzadigde vetten in de kankercellen aanwezig. We ontdekten ook dat de huidige chemotherapie blijkbaar werkt door die onverzadigde vetten te laten oxideren. De vele geoxideerde vetten zorgen ervoor dat de kankercellen afsterven en patiënten kunnen herstellen”, vertelt postdoctoraal onderzoeker Vincent de Laat. “Als er minder onverzadigde vetten zijn, zal chemotherapie dus minder goed zijn werk doen en kunnen de kankercellen blijven groeien.”
Lees de berichten op de site van de KU Leuven.