De Philips Innovation Award, de UN Gamechanger Challenge en de Dutch Junior Water Prize. Het is een greep uit de prijzenkast van Bedrijfskundestudent Meinke van Oenen. Zij is namelijk de oprichter van Algaenius: een bedrijf dat een techniek met algen ontwikkelt om water te kunnen ontzilten. Onlangs stond Meinke met haar 21 jaar ook nog als jongste persoon in de FD Talent Top 50 onder 35. “Het is onwerkelijk om te beseffen dat ik in mijn leven ga meemaken dat we te weinig water hebben”, vertelt Meinke van Oenen over haar drijfveer.

Er is een mondiaal tekort aan zoet water. Landen rond de evenaar hebben hier al langer last van, maar ook in Europa en zelfs in ‘Nederland waterland’ wordt het steeds erger. Volgens het RIVM heeft Nederland in 2030 een ‘structureel’ watertekort: er is dan niet meer genoeg zoet water beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Ook in de hoger gelegen streek Twente, waar Meinke van Oenen is opgegroeid, is er tegenwoordig haast iedere zomer een watertekort.

Ze verdiepte zich in nature-based technieken, waarbij je de oplossing zoekt in de natuur. In het specifiek richtte ze zich op algen. “De vraag was of ze significant zout kunnen opnemen uit water en hoe dat met hun capaciteit om CO2 op te nemen beïnvloedt”, legt Meinke van Oenen uit. “Toen bleek dat algen 70 tot 90% van het zout eruit kunnen halen, afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is, hoe beter ze het doen. Dat komt perfect uit. Want hoe warmer het gebied is, hoe groter het watertekort vaak is.” Daarnaast nemen algen tegelijkertijd veel CO2 op en wordt er geen afval gecreëerd want algen zijn biomassa.

Lees het hele artikel op de site van de EUR.

Meinke van Oenen
Beeld: EUR.
Deel via: