Levert gepersonaliseerde voeding gezondheidswinst op en wegen de kosten op tegen de baten? Dat onderzocht Milanne Galekop (Erasmus School of Health Policy & Management) in haar proefschrift. Deelnemers kregen maaltijdboxen of een persoonlijke boodschappenlijst in de app van de Aldi. Mensen met overgewicht bleken af te vallen. Het onderzoek laat zien dat gepersonaliseerde voeding potentie heeft.

Het personaliseren werkt als volgt: deelnemers vullen een vragenlijst in en verstrekken wat basisgegevens zoals hun BMI. Speeksel, urine en bloed worden geanalyseerd om het metabolisme en genetische factoren in kaart te brengen. Vijf ‘health core processes’ zijn hierin de sleutel, bijvoorbeeld hoe goed het lichaam in staat is om koolhydraten om te zetten. Een algoritme vertaalt de informatie naar voedingsbehoeftes, wat zelfs leidt tot specifieke adviezen op productniveau. Galekop:”Denk dan aan een advies om zuivel te minderen, of juist de aanbeveling dat kaas laag in vet wel kan. En dat sommigen er goed aan doen om mayonaise zoveel mogelijk te mijden, terwijl pure chocola voor anderen wel goed kan zijn.”

Galekop: “Wanneer je kijkt naar de verschillende resultaten die zijn gepresenteerd in mijn proefschrift, dan zou je voorzichtig kunnen zeggen dat gepersonaliseerde voeding de potentie heeft om kosteneffectief te zijn.”

Lees het hele artikel op de site van de EUR.

 

Deel via: