Organisaties moeten de balans herstellen tussen de bedrijfscontinuïteit en de aandacht voor mens, natuur en maatschappij, zo stelde prof. dr. Albert Plugge in zijn oratie op 14 juni aan Nyenrode Business Universiteit. Plugge is hoogleraar ESG Transformation & Digital Innovation . “Financiële belangen hebben sinds de industriële revolutie de overhand gekregen, maar dat concept is niet langer houdbaar.”
“Sinds de industriële revolutie zijn bedrijven hun financieel gewin voorop gaan stellen. Producten moesten zo snel en zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Andere zaken werden daaraan ondergeschikt, er was geen aandacht voor de sociale impact die het bedrijf had, of de gevolgen voor natuur en klimaat. Daardoor is een disbalans ontstaan, waar we nu de gevolgen van ondervinden”, legt Plugge uit. “Willen we in 2050 klimaatneutraal zijn, dan moeten bedrijven nu aan de slag met een grote veranderopgave.”
ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar een reeks criteria die beleggers gebruiken om de duurzaamheid en ethische impact van een bedrijf te evalueren. Om bedrijven te stimuleren om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen, werd begin dit jaar de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Deze nieuwe Europese richtlijn verplicht grote bedrijven om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. Om de beoogde ESG-transformatie te laten slagen, pleit Plugge in zijn oratie voor meer samenwerking en het versterken van de digitalisering.
Lees het hele bericht op de site van Nyenrode.