Promovendus Valentijn Stienen onderzocht hoe analytische methoden gebruikt kunnen worden voor schaarse en onzekere data van humanitaire organisaties.

Recent onderzoek van het Zero Hunger Lab richt zich op het verbeteren van humanitaire operaties wereldwijd door middel van innovatieve netwerkoptimalisatiemethoden.

Door het ontwikkelen van nieuwe analytische methoden en het gebruik van zowel schaarse interne gegevens als openbare databronnen, heeft Stienen oplossingen ontwikkeld voor het optimaliseren van humanitaire responsedepots, het vinden van optimale locaties voor waterputten en het verbeteren van digitale wegennetwerken met behulp van GPS-trajectgegevens. Nauwkeurige informatie over het wegennetwerk is bijvoorbeeld van belang voor het optimaliseren van verschillende beslissingen, zoals beslissingen over routering of toewijzing van middelen.

Stienen: “We formuleren de situatie eerst als een wiskundig optimalisatievraagstuk met functies en vergelijkingen. Dat vraagstuk lossen we vervolgens op met behulp van een computermodel en vertalen het daarna weer terug naar het echte scenario.”

Lees het volledige nieuws op de site van Tilburg University.

Getty Images/iStockphoto
Deel via: