Bij Tilburg University werken een twintigtal onderzoekers en studenten al vijf jaar aan het bestrijden van honger en ondervoeding wereldwijd. Hoe doen ze dat en wat zijn de bevindingen van deze wetenschappers? Op de site van Tilburg University een interview met medeoprichter en directeur van het Zero Hunger Lab, hoogleraar Hein Fleuren.

“Bij ngo’s en de VN, een wereld vol alfa’s en gamma’s, waren de bèta’s ondervertegenwoordigd. De focus ligt er – begrijpelijk ook – op snel en operationeel handelen, niet per se op cijfermatig bekijken hoe je processen verbetert. Nu wordt de waarde van datawetenschap steeds meer gezien. Met wiskundige modellen, AI, operationele research en statistiek als tools werken onze onderzoekers in het Zero Hunger Lab samen met verschillende hulporganisaties.”

Ze onderzoeken of je in een app op je telefoon op basis van foto’s ondervoeding kan detecteren, of je honger beter kunt detecteren door analyse van lokale nieuwsberichten met AI, en welke gewassen je het beste verbouwt op een bepaalde plek.

“De afgelopen 20 jaar ging het de goede kant op, de hongercijfers daalden tot 600 miljoen mensen die met een hongergevoel naar bed gaan. De laatste twee jaar steeg dat weer naar 800 miljoen.”

Lees het hele interview op de site van TU.

Deel via: