Momenteel ben ik de golfregels aan het leren. Dat gaat voorspoedig omdat deze naadloos aansluiten op de bij mij al bekende rechtspraak inzake grondzaken en waterrecht.
Neem de regel dat als de inslag van een bal ertoe leidt dat de green wordt beschadigd, de speler dit zelf moet herstellen met een pitchfork. Dat strookt met een arrest van het Hof Den Bosch waaruit volgt dat een grondeigenaar (/de golfclub) gelet op artikel 6:103 BW ook kan vorderen dat degene die schade aan de grond heeft veroorzaakt deze zelf moet herstellen (ECLI:NL:GHSHE:2016:4747).
Een andere golfregel die mij bekend voorkomt, is dat als ook maar een klein gedeelte van de bal op de green ligt het regime voor de green van toepassing is. Dat is namelijk in overeenstemming met het Sweeres arrest van de Hoge Raad waaruit volgt dat als een werk deels op het onteigende ligt op de begroting van alle schade als gevolg van dat werk het onteigeningsregime geldt (NJ 2004, 409).
Tot slot wijs ik op het feit dat in het golf een amateur dankzij het handicapsysteem meer tijd krijgt voor een hole dan een professional. Dat uitgangspunt komt terug in de rechtspraak van de Afdeling op basis waarvan amateurs soms meer tijd krijgen om een beroepschrift in te dienen, althans dat er bij hen eerder wordt aangenomen dat er sprake is van een verschoonbare termijnoverschrijding dan bij professionele rechtsbijstandsverleners (ECLI:NL:RVS:2024:3150).
Hoor graag in de comments of er nog meer golfregels terugkomen in het recht. Een korte blik op het wetboek van strafrecht leerde mij in ieder geval al dat de in het golf bekende ‘strafslagen’ in Nederland niet worden opgelegd